Blog

Design

Zelf je eigen huisstijl ontwerpen? Dit is hoe je…

Wil je als ondernemer zelf je huisstijl gaan vormgeven? Bedenk dan als eerst wat je wilt uitstralen met je bedrijf. Veel mensen denken al meteen aan bepaalde iconen of objecten die ze willen verwerken, met de reden omdat deze een mooie uitstraling hebben, maar dit is juist niet verstandig. Wie of wat je bent als bedrijf moet zichtbaar zijn in de huisstijl. Vandaar is het erg belangrijk dat je eerst jouw identiteit helder hebt. Wat zijn de missie en visie, wat wil je bereiken en hoe wil je dit gaan doen? Ik zie mensen die dit niet duidelijk hebben, maar die wel willen dat ik de huisstijl ontwerp, zonder duidelijke gedachtegang. Voor mij wordt het dan erg moeilijk om je te helpen. Ik maak dan namelijk iets op basis van iemands smaak, zonder dat dat te maken heeft met wat jij wilt bereiken als bedrijf. Meestal is het resultaat dan ook dat de klant de gehele uitwerking niet goed vindt passen bij het bedrijf, maar waarom dit is kan de klant niet vertellen. Dit heeft dan te maken met het feit dat de uitstraling niet overeenkomt met wat jij als bedrijf voor je ziet, ook al is dit in dit stadium nog een ver onderliggende gedachte.

Vandaar moet dit eerst duidelijk bepaald worden.

Hoe bepaal je jouw huisstijl?

Hier zijn veel verschillende technieken voor. Zo heb je de waardestrategieën van Treacy en Wiersema en de generieke concurrentiestrategie van Porter. Zelf zou ik je aanraden om te beginnen met alles op papier te zetten. Maak een plan met wat je wilt bereiken, hoe je dit wilt gaan doen en wat je hiervoor nodig hebt. Als je dit eenmaal uitgetypt hebt, kom je vaak nog tegen dingen aan waar je niet aan gedacht had of juist tot nieuwe ingevingen. Naast je missie kan je dan ook je visie en kernwaarden vaststellen. Vervolgens is het nog belangrijk om je doelgroep vast te stellen en om te kijken hoe je jouw product/dienst gaat verkopen op de markt (als je dit nog niet had gedaan).

 

Hoe begin je jouw ontwerp?

Je hebt de missie van je bedrijf vastgesteld, mooi zo! Nu kun je gaan kijken hoe je deze wilt gaan vormgeven. Jouw unieke verhaal is hierbij het uitgaanspunt. Jouw verhaal kun je op vele manieren laten doorvloeien in de huisstijl. Denk aan bepaalde vormen toepassen, kleuren en stijlen. Je hoeft niet bij elk aspect te zorgen dat deze gelinkt is aan wat je wilt vertellen. Het moet namelijk ook herkenbaar blijven. Hierdoor moet je niet te veel technieken of elementen door elkaar gaan gebruiken.

Verder moet je rekening houden met je doelgroep. Wanneer je een jonge doelgroep hebt, zal je stijl er heel anders uit zien dan wanneer je een zakelijke doelgroep hebt. Zorg dat je jouw doelgroep aanspreekt door hun interesse te wekken. Dit zal beloond worden doordat je minder energie hoeft te steken in het werven van klanten.

 

Wat heb je nodig?

  • Logo

Een logo kan nooit ontbreken, aangezien dit het visitekaartje is van je merk. Je logo zorgt ook het best voor herkenning, aangezien deze elke keer weer terug komt.

  • Kleurenpallet

Deze kleuren kunnen terugkomen op je website, socialposts, maar ook in bijvoorbeeld je fotografie. Kleuren wekken bepaalde emoties en gevoelens op die je kunnen helpen om de juiste kleur te bepalen.

Betekenis kleuren

  • Lettertype

Wanneer mogelijk, pas je lettertype aan naar jouw uitgekozen lettertype. Dit doet veel meer dan je over het algemeen zou denken. Een lettertype kan een bepaald gevoel en stijl meegeven, net zoals de keuze van je kleurenpallet kan.

  • Vorm

Bij vorm moet je niet denken aan een vorm, zoals een ster die je vervolgens overal rechts in de hoek plaats. De vorm gaat over de algemene stijl die je kiest om te gebruiken. Gebruik je harde hoeken of afgerond, ronde foto’s of vierkant, illustraties of platte tekst. De vormen die je kiest zeggen veel over je algemene stijl, en dus over je huisstijl.

Uitleg vormgebruik huisstijl

Denk je na dit lezen dat je toch wel wat hulp kunt gebruiken? Geen probleem! Ik help je graag met niet alleen het uitvoeren, maar als ook je alleen maar wilt sparren over jouw ideeën en uitwerkingen. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt of mijn hulp kunt gebruiken.

Design

Een nieuwe brand identity! Maar waarom?

Yes! Een nieuwe bedrijfsnaam met een nieuwe look and feel! Maar waarom eigenlijk? Dat ga ik je even haarfijn uitleggen, want je bedrijfsnaam is meer dan alleen de naam waarop mensen jou kunnen vinden. Het moet samengaan met je brand identity en zegt veel over jouw als persoon en over je bedrijf.

Visuele identiteit

Je brand identity is ook wel je visuele identiteit. Het is de zichtbaarheid van jouw merk en hierbij voelt en ervaart het publiek een bepaalde beleving. Het is dus kort gezegd hoe jouw bedrijf overkomt bij de doelgroep en wat jij uitstraalt als organisatie. Door je brand identity bepaal je hoe jouw doelgroep naar je gaat kijken. Bijna alles kan je aansturen door middel van je brand identity. Ben je goedkoop of juist duur, luxe of low end, wat voor bedrijf ben je precies, en ga zo maar door.

Herkenning

Daarnaast zorgt het voor herkenning. Beelden worden langer onthouden door mensen dan woorden. Wanneer ze jouw logo zien terwijl ze dat al een keer eerder gezien hebben, krijgen ze er een associatie mee, een bepaalde herkenning waardoor je bedrijf vertrouwd voelt bij deze persoon. Ditzelfde geldt voor de gehele stijl van jouw merk.

 

Een brand identity is dus erg belangrijk voor je bedrijf. Je kan meteen overbrengen wat je merk is en je kan makkelijker binden met klanten door je merk zichtbaar te maken. Belangrijk hierbij wel is dat al je uitingen goed op elkaar zijn afgestemd, zodat je voor die herkenning zorgt. Wanneer je website er heel anders uit ziet dan je social media kanalen, gaat de bezoeker de link niet leggen, waardoor je klanten kan mislopen. Andere uitingen waar je aan moet denken zijn: je logo, visitekaartjes, flyers, verpakkingen, etc.

Eigen logo op ruit identity

Eigen logo brand

Hulp nodig bij je brand identity? Ik help je graag! Neem contact met me op via mail of bel!

zwevende camera Fotografie

Een gouwe ouwe: The other red dot camera

Wat was ik blij toen ik deze camera voor een prikkie in mijn lokale kringloop scoorde! Sindsdien ben ik er niet minder blij om geworden, aangezien ik hem erg fijn vind werken. Deze camera is de Agfa Optima Sensor 1035, in de volksmond wordt hij ook wel vaak ‘The other red dot camera’ genoemd. Dat komt door de grote rode focusknop aan de bovenkant van de camera.

Deze camera komt uit de jaren zeventig en is ontzettend makkelijk te gebruiken. Hij is niet helemaal manueel instelbaar aangezien je de sluitertijd niet kan instellen. Deze loopt van 1/13 tot 1/500 seconde. Wel kun je de focus, het diafragma en de ISO waarde gewoon aanpassen naar jouw wensen. De camera is dus erg makkelijk in zijn werking en zou een goede beginnerscamera zijn voor wanneer je met analoge fotografie wilt gaan starten.

Alle instellingen kun je aanpassen door aan de verschillende ringen te draaien die op de lens te vinden zijn. Ik heb deze camera inclusief een flitser kunnen scoren, wat mij mooi de mogelijk heeft gegeven om hiermee te oefenen. Wanneer je de schietknop licht indrukt, geeft de camera door een groen of rood lampje aan of de belichting juist is, of dat je beter een flitser kunt gebruiken.

Het enige wat ik wat minder vind aan deze camera is dat de viewfinder erg groot is. Hierdoor kan het dus voorkomen dat jouw beeld net iets groter of kleiner uit kan vallen dan gewenst.

Over het algemeen dus een makkelijke camera om mee te werken, en ook nog een mooi design!

zwevende camera

Over mij

9 maanden lang geen Fast Fashion!

Ja, je leest het goed. Vanaf 15 januari 2019 was het mijn doel om voor lange tijd geen fast fashion kleding te kopen. Dat ik dit 9 maanden zou volhouden, had ik zelf echt niet verwacht.

Wat is Fast Fashion?

Voor de mensen die niet goed bekend zijn met het fenomeen fast fashion zal ik dit kort even uitleggen: Gemiddeld besteden we €722,- per persoon, per jaar aan nieuwe kledingstukken, oftewel fast fashion. Want 99% van de gehele kledingindustrie bestaat uit fast fashion. We kopen met zijn alles dus erg veel, en de grote winkelketens reageren op deze toenemende vraag. Waar we vroeger maar 4 nieuwe modeseizoenen hadden, hangen er nu elke week nieuwe kledingstukken in de etalage’s om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Vervolgens gooien we in Nederland met zijn allen zo’n 235 miljoen textiel weg! Ondertussen blijven we maar nieuwe kleding kopen en blijven de winkelketens leveren. Het vervolg hiervan is dat er een supersnel proces plaatsvindt bestaande uit het creëren en leveren van deze producten.

Productie

De katoenplukkers lopen schade op door de chemische stoffen die gebruikt worden op de katoenplanten, en kinderarbeid is hier zeker nog niet verleden tijd. Vervolgens gaat al dit katoen naar de katoenproductie, waar 2,6% van het wereldwijde watergebruik verspilt word, want dit water kan niet hergebruikt worden. In de kledingfabrieken maken de arbeiders werkdagen van zo’n 11 uur per dag, met erg slechte arbeidsomstandigheden in onveilige en ongezonde omstandigheden. Voor dit harde werk krijgen ze gemiddeld €60,- per maand, dit is 0,6 procent van de prijs waar het product uiteindelijk voor verkocht wordt!

Mijn verhaal

Mijn interesse voor fast fashion speelt al een aantal jaren. In 2017 verloor ik mijn bijbaantje bij de Pathé. Als 23 jarige studente die gewoon de huur moest betalen was ik tot alles in staat en geen enkele sollicitatie was te gek voor mij. Na een lange tijd kwam daar de redder in nood: Primark. Deze grote winkelketen wou mij wel een baan aanbieden met erg goede arbeidsvoorwaarden en een mooi uurloon. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik erg opgelucht was en blij om aan mijn nieuwe baan te begin. Ik werd achter de kassa gezet, en heb mijn meeste uurtjes volgemaakt achter die balie. Tijdens het werk dat ik verrichte in deze winkel, zijn mijn ogen open gegaan. Op één werkdag zie je honderden volgepakte tassen voorbij gaan. Mensen die nog geen €50,- besteden en wel met twee volle tassen naar buiten lopen. Mensen die er alles aan doen om dat laatste shirtje van €1,- te bemachtigen, en mensen die er nog wat korting vanaf proberen te halen omdat ze het nog niet goedkoop genoeg vinden. Tijdens deze uren achter de balie waar ik de ene na de andere tas vol pakte, begon ik me af te vragen: Hoe is het mogelijk dat deze kleding zo goedkoop verkocht kan worden?

Ik zat in mijn laatste jaar van mijn opleiding en net op dat moment kregen we de opdracht om een groot economisch probleem aan te pakken. Mijn keuze was snel gemaakt en ik probeerde alles te weten te komen over deze industrie. Het resultaat van dit project is De Mode Draad, een website die ik geheel zelf heb gemaakt waarop ik uitleg geef over wat wij zelf kunnen bijdragen en kunnen veranderen aan de fast fashion. Toch bleef ik mijzelf afvragen of ik niet meer kon doen. Daarom besloot ik begin dit jaar om 3 maanden geen nieuwe kleding te kopen. Voor sommige mensen zal dit niet heel veel zijn, maar voor mij was dit een hele uitdaging. Tijdens afspraken met vriendinnen gingen we meestal de stad in om kleding te kopen en ik moest natuurlijk de laatste trends bijhouden. Deze 3 maanden zijn inmiddels 9 maanden geworden.

Hoe sta ik er nu voor?

Inmiddels zijn we weer een poosje verder. Na deze 9 maanden ben ik vooral wat basics gaan halen die ik echt nodig had (denk aan ondergoed en sokken). Ik was zelf erg bang om weer in mijn oude patroon te vallen, en snel weer een shopdagje met vriendinnen te plannen om de kledingwinkels te plunderen. Dit kreeg ik echter niet over mijn hart. Na een periode waar je vecht voor een hele industrie, laat je die niet zomaar ineens vallen. Ik koop af en toe nieuwe kleding, maar ik kan wel zeggen dat ik voor 90% geen fast fashion koop. Ik koop of duurzame producten, of tweedehands. Duurzame en eerlijke kleding is steeds makkelijker te vinden, en er zijn vooral veel Nederlandse bedrijven die zich echt hard maken om te zorgen dat er verandering komt.

Fair Fashion

Daarom heb ik een lijst met webwinkels waar je fair fashion kan kopen. Dit zijn onder andere winkels waar ik zelf producten heb besteld en die zich bezig houden met duurzaamheid. Kijk dus eerst even in dit rijtje wanneer je iets nieuws nodig hebt, voordat je naar de Primark rent 😉


bronnen: Volkskrant

Fotografie

Een Gouwe Ouwe: Mijn eerste camera

De eerste uit de reeks: Een gouwe Ouwe! Aangezien de ontwikkelingen van camera’s zo snel gaan leek het me leuk om camera’s uit verschillende tijdperken te bespreken. Ik bespreek camera’s van een aantal jaren geleden, maar zal ook de aller eerste camera’s bespreken. En natuurlijk krijgen de analoge camera’s ook een plekje in deze reeks.

Konica Minolta

De eerste camera die ik wil benoemen is mijn eigen eerste camera. Deze camera kreeg ik van mijn vader rond 2010. Het was op dat moment al een oude camera en aangezien hij een nieuwe kocht mocht ik zijn oude overnemen. Dit was een Konica Minolta Dynax 5D. Hier zat een 18-70 mm lens op, verder ook de enige die ik erbij had.  De camera was op de markt gebracht in 2005. Dit is dus al een behoorlijk oudje, maar werkt op de dag van vandaag nog steeds! Grootte kans dat je nog nooit van dit merk gehoord hebt, want het is ook geen specifiek camera merk. Konica Minolta levert verschillende tech producten. Tegenwoordig richten ze zich voornamelijk op printers. In 2006 hebben ze alles met betrekking tot camera’s overgeheveld aan Sony aangezien ze zich meer wouden specialiseren op hun core business. Dit zal dan ook één van de laatste camera’s zijn geweest die het merk heeft uitgebracht.

Met deze camera is mijn liefde voor fotografie begonnen. Toen ik begon met fotograferen had ik nog helemaal geen behoefte om portretten vast te leggen maar was ik voornamelijk bezig om foto’s van de natuur en mijn omgeving te maken. Ik ging me richten op natuur- en stil leven fotografie. Ik was vaak in de tuin te vinden om foto’s te maken van de bloemen. Hieronder zie je een foto die ik gemaakt heb met deze camera.

Roos Eerste Camera

Specificaties

Zoals je kan zien is de foto niet optimaal scherp, maar de kwaliteit is natuurlijk een stuk minder dan wat we kunnen verwachten van de camera’s die we tegenwoordig bij ons dragen. Ter vergelijking: De camera legt 6 miljoen pixels vast waar de camera die ik nu gebruik 20,9 miljoen pixels vastlegt. De bestanden konden alleen als MRW of JPEG opgeslagen worden. De camera moest ik met een kabel aan mijn computer verbinden, want in deze camera ging geen klein geheugenkaartje die we tegenwoordig gewend zijn. Je kon de camera niet op afstand bedienen, had geen live view en de helderheid kon niet automatisch ingesteld worden. Verder had hij wel veel verschillende voorinstellingen wat dit een goede beginnerscamera maakte. Uiteindelijk heb ik deze camera niet erg lang gebruikt, voornamelijk aangezien het toen der tijd al een oud model was en hij niet altijd meer goed meewerkte. Nu ligt de camera bij mijn collectie als decoratie. Dit is zeker een oudje die je niet meer zo snel voorbij zal zien komen op de rommelmarkten.


Fotografie

Portugal 2019

Het fotogenieke Portugal

Wanneer ik op vakantie ga is er alsnog nooit een moment dat ik mijn camera neerleg. Ik ben altijd op zoek naar de mooiste plekken om te fotograferen en zo kan ik mijzelf op vakantie blijven ontwikkelen. Fotogenieke plekken vinden in Portugal was dan ook niet moeilijk en ik heb behoorlijk wat plekken afgereisd. Vandaar leek het me leuk om de mooiste fotoplekken van Portugal met jullie te delen!

 

Porto

Porto is de stad die ik als eerst bezocht heb. Wat je hier niet kunt missen is het uitzicht over de stad vanaf de andere kant. Porto heeft een erg mooie brug met twee verschillende delen. Het bovenste deel is geschikt voor wandelaars waardoor je vanaf daar erg mooie foto’s kan maken.

 

Sintra

Wanneer je van wandelen houd moet je het plaatsje Sintra bezoeken. Het cultuurlandschap van Sintra staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Er zijn meerdere gotische kastelen en gebouwen te vinden die zeker het waard zijn om te bezoeken en er zijn verschillende parken en tuinen op de route te vinden. De kastelen staan wel behoorlijk ver uit elkaar, dus als je echt alles op de voet wilt gaan bezoeken moet je wel rekening houden met een wandeltijd van langer dan een uur.

 

Lissabon

Lissabon was toch wel echt het pareltje van Portugal. Ik kan moelijk 1 hoogtepunt opnoemen aangezien de hele stad er prachtig uit ziet. Neem lijn 28 van de tram en je komt langs alle hotspots. Een erg mooie plek om de gehele stad vast te leggen is bovenop de Arco Da Rue Augusta. Dit is al een prachtig gebouw van zichzelf, maar bovenop kun je ook de stad en het plein goed vastleggen.


Wat ook een aanrader is, is om het Mosteiro Dos Jerónimos te bezoeken. In dit prachtige gebouw is de gotische stijl van Lissabon erg goed te zien. Het is wel wat verder van het centrum vandaan, maar je kunt dit combineren samen met andere hotspots in de buurt zoals het Berardo Collectie Museum.
Hiernaast mag de roze straat voor onze Instagram natuurlijk niet vergeten worden. Hij mag ondertussen wel weer een nieuw verflaagje gebruiken, maar het is altijd leuk om hier foto’s te maken.

 

Peneda-Gerês National Park

Dit nationale park is te vinden helemaal bovenin Portugal. Het uitzicht is hier prachtig en wanneer je hier naar toe gaat kan je ook de waterval in Cascata Tahiti bezoeken. Dit levert niet alleen mooie plaatjes op, maar je komt er ook helemaal tot rust.

 

 

 

Over mij

VIVA400 visionista 2019!

Genomineerde

Voor diegene die het toch op een of ander manier gemist hebben: Ik ben genomineerd voor de Viva400 Visionista! Gister heb ik mijn eigen merk mogen pitchen in Zandvoort en heb ik een gigantische leerzame dag gehad. Ik ben geëindigd als 1 van de laatste 30 kandidaten, wat ik echt een eer vind, want er zaten nogal wat powervrouwen tussen!

Workshops

De dag begon met een workshop lichaamsintelligentie van Susanne Klappe. Wat een energieke en positieve vrouw is dat! Zo kregen we tips om jezelf te ontspannen voor een grote presentatie en hoe je jezelf een boost kan geven wanneer je je even down voelt. Met zijn alleen stonden we rare bewegingen uit te voeren, maar ik kan zeker zeggen dat ik me na deze oefeningen een stuk relaxter voelde.

Hierna werden we klaargestoomd voor onze pitch door Nathalie Mangelaars van Pitchqueen. Zij legde uit wat je het beste kon benoemen tijdens de pitch en hoe je jouw boodschap het beste kan overbrengen. Dit was echt super leerzaam en ik heb ook voor mijzelf een stuk duidelijk kunnen krijgen hoe ik mijzelf wil positioneren. Ik ben dit nog steeds aan het finetunen. Wel heb ik een duidelijke boodschap kunnen creëren in het feit dat ik niet alleen een fotografe of vormgever ben, maar een verhalenverteller.

Chris Potter van Bureau Beaufort gaf een workshop over personal branding. Zij legde uit wat voor manieren je kunt gebruiken om jezelf neer te zetten en hoe jij als merk gezien wilt worden. Eén van de opdrachten de we kregen was om iemand die je nog niet kende en nog helemaal niet gesproken had 3 seconden in de ogen aan te kijken.  Vervolgens moest je een paar eigenschappen van die persoon opschrijven. Ik had nooit verwacht dat door alleen te kijken naar iemand, je zo goed kan inschatten wat voor persoon er voor je zit. De persoon die mij in de ogen keek had de eigenschappen lief, nieuwsgierig en lef opgeschreven. Eigenschappen waarvan ik zelf vind dat die goed bij mij passen. Ook andersom waren ze goed uitgekomen.

Na onze pitch leerden we van Kirsten Jassies over Personall branding op social media. Zij ging voornamelijk de diepte in over Instagram Stories en het vloggen. Wat mij hier het meeste van is bijgebleven is het toevoegen van een terugkerend thema op je social media. Dit kan zijn een miniserie, tip van de week, of een persoonlijke update. Als oefening moesten we onszelf filmen, iets wat ik nog steeds super ongemakkelijk vind. Ik blijf hier gewoon lekker doortypen, ben ik veel beter in

Powervrouwen

Iedereen die aanwezig was had echt geweldige ideeën. Stuk voor stuk waren al deze vrouwen wereldverbeteraars. Ik vond het super interessant om alle ideeën aan te horen.

Ben jij benieuwd wie de winnaar wordt van de VIVA400 Visionista 2019? hou dan vooral de hashtack #VIVA400visionista op Instagram in de gaten!

 

 

 

Springende foto Fotografie

Hoe maak je mooie foto’s voor social media?

Terwijl de één er helemaal niet van houdt om de camera in zijn of haar gezicht te krijgen, kan de ander er niet genoeg van krijgen. Maar mooie foto’s maken voor je social media kan best een uitdaging zijn. We hebben altijd een camera op zak waar bij velen wel duizenden foto’s op staan, maar instaproof zijn ze zeker niet allemaal. in dit bericht een paar tips om jouw social media naar een hoger niveau te tillen!

 

Let op het weer

Meestal bedenk je op het moment dat je graag wat foto’s wilt gaan maken, bijvoorbeeld omdat je make-up er zo goed op zit. Toch is het echt een voordeel wanneer je van te voren een datum prikt en daarbij let op de weersomstandigheden. Met erg warm weer en een volle zon zul je veel harde schaduwen in je gezicht krijgen, terwijl wanneer het weer slecht is, bijvoorbeeld bewolkt of regen, zul je weer onscherpe foto’s krijgen. Ik vind de foto’s zelf het mooist wanneer het een beetje lenteweer is en de zon zacht schijnt.

Jongen op bankje

 

Blijf niet doorklikken

Wanneer je die ene leuke foto hebt, heb je hem. Wanneer je er vervolgens nog 10 bijmaakt in dezelfde houding is het alleen maar meer werk voor jou wanneer je ze gaat uitzoeken. Dit is iets wat ook nog steeds moeilijk blijft voor mijzelf, want je wilt er zeker van zijn dat je dat perfecte plaatje hebt vastgelegd. Kijk daarom tussendoor even de foto’s door of je er tevreden mee bent, en begin daarna met de volgende serie.

Springende foto

 

Kies je outfit

Meestal let je voordat je foto’s gaat maken wel goed op wat je aan gaat doen aangezien je er goed uit wilt zien. Maar hou ook rekening met de omgeving waar je de foto’s gaat maken en hoe je de foto’s over wilt laten komen. Als je bijvoorbeeld in een grasveld foto’s wilt gaan maken is het niet slim om iets groens aan te doen. Het klinkt vanzelfsprekend maar hier wordt weinig over nagedacht van te voren. Misschien heb je al een idee in gedachten over hoe je wilt dat de foto’s er uit komen te zien. Stel je wilt voor een moody kleuren palet gaan. In dat geval kun je het best geen witte of felle kleuren aantrekken. Ik stem zelf altijd van te voren af met degene met wie ik foto’s ga maken voor wat voor stijl diegene wilt gaan en dan hou ik daar vervolgens rekening mee wanneer ik de locatie bepaal.

Zorg voor back-up

Het is altijd handig als je iemand meeneemt om foto’s te maken in plaats van dat je je camera of telefoon ergens in de bosjes moet plaatsen. Vraag een goede vriend of vriendin mee zodat het niet ongemakkelijk voor je voelt wanneer je allerlei poses uit probeert. Het leukste is nog wanneer de ander ook graag foto’s wilt hebben en jullie kunnen afwisselen. Zo ontstaat er een leuke sfeer en is het een stuk minder erg wanneer de ander om je moet lachen, want diegene mag erna.

Have fun!

Wanneer je foto’s gaat maken hoeven dit echt niet hele stijve foto’s te worden. Zelf al ga je op pad om foto’s te maken voor je LinkedIn profiel kun je je alsnog helemaal uitleven. Wees creatief, neem props mee en maak er een leuke ochtend/middag/avond van. Het worden alleen maar leukere foto’s wanneer je je echte glimlach laat zien. Blijf dus vooral niet bezig om die ene pose er perfect op te krijgen maar probeer wat ongeforceerde foto’s te maken. Draai wat in het rond, spring, ren, val in het gras, etc. De foto’s die je maakt zul je waarschijnlijk vaak gaan terug zien dus is het alleen maar prettig als je er met fijne herinneringen aan kan terug denken!

Heb je na deze blog nog steeds geen idee hoe je het moet gaan aanpakken? Stuur me dan even een berichtje en dan kunnen we samen op pad om mooie foto’s te maken!

lenteshoot riet Fotografie

Fotograferen met tegenlicht

Lente fotoshoot

Wat een heerlijk weer is het aan het worden! Ik had ontzettend zin om een lenteshoot te doen en gelukkig stond er 1 op de planning. Ook al is het heerlijk om in de zon foto’s te maken, kan het ook moeilijk zijn om zo’n volle zon in je lens te krijgen. Vandaar dat ook steeds meer mensen fotograferen met tegenlicht. Maar hoe pak je dat het best aan?

lenteshoot riet

Wat is tegenlicht?

Tegenlicht fotograferen is eigenlijk niks meer dan dat je de zon achter je model hebt staan. Dit zorgt ervoor dat er minder schaduwen zijn aangezien het licht minder hard is. Ook krijg je in het algemeen minder lichtval aangezien je focust op het ‘donkere’ onderwerp. Dit maakt het onderwerp weer een stuk zachter. Fotograferen met tegenlicht kun je het beste in de ochtend of avond proberen, wanneer de zon al wat lager staat. Op deze manier kun je ook proberen om de zon recht achter je model te plaatsen, waarmee je het engeltje effect kunt creëren. Wanneer de zon hier nog niet laag genoeg voor is zorg je ervoor dat deze net uit je lens is. Je kunt ervoor zorgen dat de zon net boven de foto zit, maar wanneer deze daar weer juist te laag voor is kan je ook gewoon wat naar links of rechts focussen, zolang de zon maar niet in je lens schijnt! De foto hieronder heb ik vanuit een erg laag punt gemaakt waardoor ik makkelijk de zon boven het bereik van mijn lens kon houden.

Hier stond de zonLenteshoot bloemen

Het verschil met achterlicht

Op de foto hieronder zie je een voorbeeld wanneer de zon achter de camera schijnt, en dus in het gezicht van de persoon die je fotografeert. Het grote verschil in deze foto’s is dat je veel meer contrast, maar ook schaduwen krijgt. Ook kleuren komen heel anders uit in deze foto. Welke manier van fotograferen je mooier vindt is persoonlijk. Het is niet dat de één juist is en de ander fout. Het beste is om er gewoon mee te gaan experimenteren zodat je er achter komt wat jij het fijnst vindt.

lenteshoot paardenbloemen

 

Ben jij nou helemaal gek op de tegenlicht foto’s? Stuur me dan even een berichtje of kijk op mijn pagina algemene voorwaarden voor de prijzen. Wie weet hangt er dan binnenkort ook een prachtige foto van jou aan de muur!